Testimonials

YOGA ERVARINGEN VAN DEELNEMERS

Mies

Ruim twee jaar volg ik nu de yogalessen bij Noortje.
Jaren geleden heb ik ook yogalessen gevolgd. Na een advertentie van Noortje begon het weer te kriebelen. Ik had heel goede ervaringen van de vorige keer en heb mij bij Noortje aangemeld. Iedere week ga ik met groot plezier naar haar lessen. De oefeningen komen heel goed tot hun recht. Het fijne van deze yogalessen is dat steeds aangegeven wordt met welke ademtechniek je de oefening moet doen. Ik heb daardoor de volgende dag zelden spierpijn. Voor mij zijn de lessen heel ontspannend. Het laatste deel van de les werkt Noortje aan een zo totaal mogelijke ontspanning. Dat voelt heel goed aan! Ik hoop het zo lang mogelijk vol te houden.

Andre

De lessen met Noortje heb ik als waardevol ervaren. Noortje heeft een warme persoonlijkheid, is geïnteresseerd en meelevend. Ik kan wel zeggen dat ik niet altijd zin had om naar de lessen toe te gaan maar als je met Noortje aan de gang gaat stimuleert zij jou om mee te gaan. Op een niet dwingende manier onderzoekt zij wat we op een dag konden doen. En dat gaat vanzelf. Het voelt niet aan als grenzen opzoeken maar dat gebeurd wel, op een ontspannen manier. Ze neemt de tijd voor je. Voor mij was het een combinatie van yoga, mindfulness en praten. Zij hield de rode draad vast, fungeerde als sparringpartner en coach om mijn verhaal helder te krijgen en handvatten te creëren. Ik ben in januari met groepslessen begonnen maar door mijn gezondheid heb ik moeten stoppen. In juni heb ik de draad opgepakt met yogatherapie. Als ik nu in augustus kijk waar ik sta is er een groot positief verschil. Zij heeft niet haar plan al klaar of houdt een strakke structuur maar past zich aan.

Jolanda

Sinds bijna drie jaar volg ik nu de yogalessen bij Noortje in Reeuwijk. Toen ik drie jaar geleden begon met de yogalessen, had ik regelmatig last van rugklachten. Na enkele lessen te hebben gevolgd merkte ik al dat de klachten zo goed als verdwenen waren, en eigenlijk ook niet meer terug zijn gekomen. De lessen worden gegeven in een prettige ruimte, en op een zeer prettige manier. Er wordt zeer veel aandacht geschonken aan de manier waarop de houdingen worden uitgevoerd. Na een yoga les voel je je eigenlijk als herboren! Met mijn enthousiaste verhalen stak ik mijn man Ruud ook aan, en hebben we bij Noortje samen ook privé lessen gevolgd. Eigenlijk had ik 100 jaar eerder met yoga moeten beginnen. Naast dat het ontspannend werkt voor lichaam en geest, kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel in te zitten, meer vliegen in één klap zeg maar. Kortom Yoga is voor mij niet meer weg te denken uit mijn leven, en ben heel dankbaar voor de fijne lessen elke week! Ik hoop dat ik nog heel veel lessen mag volgen bij Noortje! 

Bea

Om het dicht bij huis te houden kwam ik bij Noortje terecht. Dat was een schot in de roos. Haar liefdevolle aandacht, zonder oordeel, geeft rust en ruimte om te voelen wat de oefeningen met je doen. Geen prestaties, maar doen wat kan. Het is jouw yoga, zeg ze altijd. Ook de meditatie aan het eind van de les is een plezier, evenals de thee erna! Ik hoop nog lang de lessen bij haar te volgen.

Heleen

Nieuwsgierig naar hoe ik yoga zou ervaren ben ik aan een lesblok van 13 lessen begonnen. Het beviel me zo goed dat ik de yogalessen inmiddels niet meer wil missen. Wat ik erg prettig vind in de lessen bij Noortje is dat je bij de verschillende oefeningen leert stilstaan bij hoe je lijf voelt en dat het goed is zoals het op dat moment is. Door niet te forceren maar te accepteren dat een oefening de ene keer wat makkelijker gaat dan de andere keer, merk ik dat ik steeds een beetje verder kom.
Wat me verder erg aanspreekt in Noortje’s manier van lesgeven is dat ze zelf steeds aan het bijleren en ontdekken is en dat met ons deelt.

Maureen

Ik vind dat Noortje erg leuk lesgeeft: rustig, duidelijk en liefdevol. Ze  begeleidt iedereen persoonlijk en doet dat op een respectvolle manier.
Iedere keer een ander thema waarbij aandacht is voor een bepaalde filosofie vind ik geweldig. Het is altijd helder en nooit zweverig. Haar uitleg voorafgaand aan de les over het thema van die dag is informatief en heel interessant.
Ik vind het leuk dat ze regelmatig vertelt over haar eigen opleiding en ontwikkeling en het bezoeken van workshops. Ze geeft zelf ook aan niet alles perfect te kunnen en waar ze moeite mee heeft. Daardoor voel je je als leerling ‘gerustgesteld’. Ook doordat ze vaak herhaalt dat je yoga uitsluitend en alleen voor jezelf doet (héérlijk).
Uiteindelijk geeft het ene uurtje yoga in de week een verrijking aan lichaam en geest en merk ik beter in mijn vel te zitten.
Kortom: ik zou mijn wekelijkse yoga uur niet willen missen!

Renee

Ik ervaar de lessen van Noortje heel positief. Ze is een zeer kundige yogadocent.
Ze legt de yogahoudingen heel goed uit, begrijpelijk, niet zweverig en geeft mij tijd  om ‘in de houding’ te komen. Dit is steeds een goede basis om de oefening later weer op te pakken. Ze begeleidt iedere cursist persoonlijk en deskundig. Ik voel mij in goede handen en heb veel van haar geleerd!

Ina

Ik beoefen yoga bij Noortje sinds september 2009.
Ik doe yoga om lichaam en geest in balans te krijgen en te houden.
Noortje als docent is zeer relaxed en duidelijk. Noortje heeft in mijn geval vanaf het begin alle oefeningen zeer rustig opgebouwd met als resultaat dat na jaren alle oefeningen blijven hangen. Begeleiding is prima en rustig wat prettig is.

Karin

Yoga betekent voor mij heel veel. Mijn yoga-uur op donderdag is een rustpunt in de week. Een moment voor mezelf waarop ik even niet aan de wereld buiten de deur hoef te denken. Ik kom tot rust, werk aan mijn lijf en gezondheid en laat me verrassen door de oefeningen en verhalen van Noortje. Zij straalt een rust en ervaring uit die er voor zorgt dat ik me goed voel. Ze laat me de oefeningen doen op mijn eigen niveau en tempo en corrigeert waar nodig op een fijne manier. Ik doe inmiddels al zo’n jaar of 6 aan yoga bij Noortje en ik hoop nog veel langer van haar lessen te mogen genieten.

Pieta

Graag wilde ik mijn yoga na jaren voortzetten. Gelukkig merkte ik dat Noortje in Reeuwijk les gaf en ben daar naar toe gegaan en niet meer gestopt. Ben al jaren bezig en het is steeds weer fijn te gaan. Na vakantie voel ik echt dat ik weer moet gaan.
Ik doe yoga omdat ik graag soepel blijf en me steeds bewust wordt  van mijn bewegingen.
In de lessen van Noortje is steeds variatie en opbouw. Door de oefeningen wordt je je steeds meer bewust van je eigen lijf. Waar spanning zit en hoe deze op te lossen.
Ieder kan binnen de les op eigen niveau werken aan eigen stevigheid en kracht.
Ik ervaar de lessen bij Noortje dan ook als erg fijn.

Ellen

Toen eind december 2014 mijn docent bodybalance voor langere tijd niet kon lesgeven, ging ik op zoek naar een tijdelijke vervanging van zijn lessen. Ik had kort daarvoor gehoord dat ik een melanoom had en was geopereerd. Toen ik even later goede uitslagen kreeg en dus alle reden had om blij te zijn, kreeg ik een enorme terugslag. Ik dacht alles achter de rug te hebben, maar kreeg het echter emotioneel te kwaad. Het was zo’n achtbaan van gebeurtenissen en gevoelens geweest, dat ik nog niet aan verwerking toegekomen was.
Ik koos ervoor yoga te gaan doen, omdat ik meende me daarmee het beste te kunnen leren ontspannen. Ik wilde minder denken en meer voelen, meer in mijn lijf zitten dan in mijn hoofd.
De informatie op de site van TotYoga was helder, eerlijk en zonder poespas en dus heb ik me aangemeld. Bij Noortje voelde ik me al snel op mijn gemak. Ze straalt een enorme rust uit, maar is beslist niet zweverig. Ze heeft humor, en dat gaat dan tussen neus en lippen door. Ze is bescheiden, en al is ze de docent, ze staat op gelijke voet met ons. Ze is een warme persoonlijkheid, die persoonlijke aandacht geeft zonder opdringerig te zijn. Tijdens de lessen daagt ze me uit om dingen te doen waarvan ik nooit gedacht had ze te kunnen. Ze laat je alle ruimte om te doen waar jij je goed bij voelt, wat bij jou past en zal beslist niet aandringen als je iets niet wilt doen. Juist daardoor voel ik me vaak aangemoedigd om iets nieuws te proberen. Het voelt altijd veilig.
Een yogales betekent voor mij een uur uit mijn hoofd zijn. De lessen kunnen best zwaar zijn, maar iedere keer voel ik me na een les heerlijk ontspannen.
De lessen geven me zoveel, dat ik na een half jaar, toen de lessen bodybalance weer begonnen, ook ben doorgegaan met yoga.
Het gaat nu goed met me en daar hebben deze lessen aan bijgedragen.

Margot

Sinds ongeveer een jaar volg ik yoga lessen bij Noortje.
Ik vind de lessen zowel inspannend als ontspannend; voor mij een prima combinatie!
De inspanning zit ‘m in het soort oefeningen die enige lenigheid vergen (hoewel iedereen op zijn eigen niveau werkt) en mijn lijf hopelijk lekker soepel houden. Ik ben 65 plusser en dan heb je dat steeds meer nodig! De ontspanning zit ‘m in de rustige manier waarop de lessen worden gegeven, de ontspanningsoefeningen tussendoor en een lekker kopje kruidenthee na afloop.
Noortje legt de oefeningen op een vriendelijke en een uiterst vakkundige manier uit. En iedere les is weer nieuw. Kortom: ik kan deze lessen aanbevelen!

Ervaring yogatherapie

Een zeer leerzame ervaring. In de maanden dat wij samenwerkten heb ik op een hele leerzame manier van Noortje heel veel geleerd over onder andere de ademhaling. Veel praktijk en techniek.
Doordat het 1op1 sessies waren kon ik die dingen vragen waar ik mee zat maar Noortje heeft er duidelijk op toegezien dat het all over beeld niet vervaagde, dat we niet vervielen in herhalingen en dat ik die oefeningen kreeg die juist goed voor mij zouden zijn.
Ik was al langer op zoek naar iemand met diepgang en veel kennis en ervaring  –  dat vond ik allemaal in een klap in Noortje! Daarnaast ook nog een grappig mens die met 2 benen op de grond staat (en niet zweeft 🙂 )
Kortom ik heb deze lessen als zeer bijzonder en waardevol ervaren!