Noortje Burger

Noortje Burger, eigenaar yogastudio TotYoga, vertelt jou graag over haar pad. 

Het enthousiasme dat ik voel voor yoga deel ik graag met anderen.
Mijn doel als docent is tweeledig.

  • Yoga toegankelijk maken en te onderzoeken wat yoga voor jou kan betekenen
  • Binnen jouw mogelijkheden maximaal resultaat te bereiken

Ik vind persoonlijke aandacht belangrijk. Ik ben geen docente die alleen voor de groep staat. Ik begeleid je in je oefeningen door je persoonlijk bij te staan.  Ik doe de oefeningen uiteraard voor maar zal voornamelijk persoonlijke aanwijzingen geven. Indien je specifieke problemen hebt ben je dan ook van harte uitgenodigd en pas ik de oefeningen aan.

Zoals ieder pad was ook mijn yogapad geen rechte weg. Mijn allereerste serieuze yogaworkshop was in 2003 in India. Dit was Iyengar Yoga, al wist ik toen nog niets van de verschillende vormen. Die kennis kwam pas later gaandeweg, en deel ik graag met je in het tabblad wat-is-yoga.  Naast de workshops Iyengar Yoga nam ik deel aan yogalessen van Vijay. De vorm waarin hij les geeft heet Ashtanga Yoga. Ook dat zei mij toen nog niets, Vijay is een zeer competente yogadocent en heeft voor mij yoga toegankelijk gemaakt.

Ik heb mij verder ontwikkeld onder begeleiding van Paul Dallaghan. Paul is een van de weinige leraren die persoonlijk is gecertificeerd door Pattabhi Jois, de grondlegger van Ashtanga Yoga. In 2009 mocht ik mijzelf yogadocent noemen volgens de Yoga Alliance.

Paul vraagt zijn studenten om zich te blijven ontwikkelen als docent; neem je eigen yogabeoefening serieus en doceer uit eigen ervaring. Als yogadocent blijf je yogastudent. Een voor mij belangrijk besluit was dan ook om tegelijkertijd dat ik in september 2009 de deuren opende in Reeuwijk om les te geven een opleiding startte aan de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte.

Waarom Saswitha Yoga? Ashtanga Yoga is niet een voor iedereen toegankelijke vorm van yoga. Om mijn doel als docente te kunnen bewerkstelligen heb ik gekozen voor Saswitha Yoga, een vorm die de houdingen meer ontspannen met meer aandacht voor de adem benaderd. Vanaf 2015 ben ik gekwalificeerd yogadocent volgens de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Om yoga toegankelijk te maken voor veel mensen blijft meer kennis nodig. Ieder persoon heeft door stijfheid of blessures zijn beperkingen. Iyengar Yoga staat erom bekend dat het niets uit de weg gaat en ik had dit in India zelf al ervaren. Iyengar Yoga onderzoekt met hulpmiddelen wat mogelijk is. Je beoefent de houding binnen je bereik en gaat uit van je mogelijkheden. In 2014 koos ik bewust voor deze vorm voor mijn persoonlijke yogabeoefening. Het intensieve programma heb ik in juni 2017 afgesloten met een examen.

Ik bezoek India wanneer het mogelijk is om mij verder te laten inspireren in het land waar yoga een levenswijze is. Mijn yogareizen naar India na thuiskomst in 2006

2010

Boeddhistisch leraar in Dharamsala
Ashiyana yoga in Goa

2012

Himalayan Iyengar Yoga Centre maar nu in Goa
Pranayama cursus bij Shri O.P. Tiwari in het Kaivalyadhama institute in Lonavla

2016

Intensive met Abhijata Sridhar, de kleindochter van B.K.S. Iyengar in Pune

2017

Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute in Pune

2019

Intensive met Usha Devi in Rishikesh

2022

Meditatie Intensive in Auroville