Interview met RTV Gouwestad

Jaren geleden verdiepte ik me in India drie jaar lang in het Boeddhisme en in de yoga. Na terugkomst in Nederland studeerde ik psychologie en begon ik na verloop van tijd een eigen yogastudio. Hierover vertelde ik op zaterdag 13 oktober in het programma Gast van de Week op Gouwestad radio. Super leuk om in een interview te vertellen hoe het komt dat ik ben waar ik nu ben.

Via deze link kun je het interview terugluisteren.

 

Tips als je begint met yoga

Wees kritisch

Yoga is geen beschermd beroep. Ieder mag zich yogadocent noemen. Kies een docent met kennis. Als je les hebt via een docent geaccrediteerd door de Vereniging Yogadocenten Nederland weet je in ieder geval dat de docent een gedegen vierjarige opleiding heeft gedaan.

Het is jouw yoga

Ga uit van jouw mogelijkheden. Het mooie van yoga is dat yoga altijd werkt, waar je op het moment bent in je beoefening. Of je een houding kunt of niet is irrelevant.

Beoefen voortgang, geen perfectie.

Realistisch doel

Bepaal met welk doel jij yoga wil beoefenen. Beoefen jouw yoga binnen jouw mogelijkheden en doel. Op jouw mat geldt alleen jouw doel en mogelijkheden.

Wees eigenwijs

Jij kent jouw lichaam en historie het beste. Als iets niet goed voelt doe het niet. Leg het uit aan je docent. Wellicht heeft hij/zij een goed alternatief. Yoga mag uitdagend zijn, maar een scherpe pijn is altijd een teken dat je over je grenzen gaat voor nu.
“Vergelijk jezelf niet met anderen, adem, luister naar je lichaam en glimlach” raadt oud deelneemster Wayan aan.

Water drinken

Drink gedurende de dag voldoende water. Het is niet gebruikelijk om tijdens de les water te drinken.

Informeer jouw docent

Licht de docent in over lichamelijke, mentale en emotionele punten die jouw mogelijkheden op dit moment beperken. Als de docent bekend is met dit feit kan hij/zij rekening houden met jou en wellicht nog tips delen.

Wees lief voor jezelf

Wellicht val je in slaap in de eindontspanning of frustreert het je dat je nog niet alles kunt.
“Wees vriendelijk in alles wat je tegenkomt” raadt mededocent en goede vriendin Elly aan.

Wees lief voor anderen

Het kan zijn dat een ander in slaap valt en snurkt. Denk maar zo; die is heel erg ontspannen.

Gebruik de ruimte

Gedurende de les is het van belang de docent te zien. Gedurende de eindontspanning hoef je de docent alleen te horen en is er dus niets dat je weerhoudt je mat te verplaatsen.

Yoga is persoonlijk

Als je je niet prettig voelt bij de docent of vorm van yoga, kijk dan uit naar een andere docent of yogavorm. Het zegt niets over yoga, jou of jouw docent als de klik er niet is.