Siebren Hoekstra

Siebren verzorgt de yogalessen als invaldocent. Hij vertelt jou graag hoe zijn passie voor yoga tot stand is gekomen. 

Ik was naast het werk op kantoor altijd bezig met enige vorm van sport. Via de sportschool kwam ik in 2015 in aanraking met Hatha Yoga. Ik hoopte daarmee iets leniger te worden. In 2016 ging ik naast Hatha ook Ashtanga yoga lessen volgen. Dat was wennen, maar na de eerste les was ik gelijk verkocht. 

Ik herinner mij de eerste Ashtanga les nog heel goed. Ik dacht tijdens de zonnegroeten “Hoe lang duurt dit nog?” Doordat ik niet heel erg flexibel was kostte het veel energie om van de ene asana naar de andere asana te gaan. En vijf ademhalingen in de downdog staan was zwaar. Nu is de downdog intussen een moment van rust geworden. Ik ben destijds doorgegaan, omdat ik voelde dat ik dit nodig had. En omdat de focus en het meditatieve element mij erg aansprak. Na de eindontspanning voel ik me altijd weer helemaal opgeladen.

Persoonlijk hou ik meer van de wat actievere yoga lessen. Maar ik beoefen ook regelmatig Yin Yoga. Yin Yoga is voor mij met name heel goed na het hardlopen. Daarnaast doe ik nog Pilates. Naast de dagelijkse yoga beoefening of les mag ik ook graag wat speciale of nieuwe houdingen oefenen die in een les niet altijd aan bod komen zoals de omgekeerde houdingen. Deze hebben veel voordelen voor lichaam en geest. Op YouTube kun je mij in actie zien, bijvoorbeeld mijn ellenboog variatie : YouTube 

En nu de stap naar yogadocent. In juni 2022 rond ik mijn opleiding Power Yoga bij Tonnie Goes af. Voor het praktijkexamen ben ik al geslaagd. 

Het doel van yoga wordt door Patanjali omschreven als  “een permanente staat van vrede” (Kaivalya). Maar ik zou daaraan willen toevoegen dat het naar mijn mening niet de bedoeling van het leven is dat je dan maar je hele leven in isolatie in een hutje op een berg gaat zitten. Er is een spiritueel denker/spreker Sadhguru uit India, die spreekt over het belang van bezig blijven met nieuwe zaken te leren of te ontdekken: 

Children are active with fulfillment,
Children are constantly stepping in new territory,
Everything physical has to stop growing eventually,
But consciousness, is not a recycle, but a constant exploration,
Moment to moment,  then you are fulfilled.

Ik hoop jullie leuke en dynamische lessen te mogen geven waar je energie van krijgt.